20210930

Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

Margit-negyed: Takarítás

Egy közösségi utcaseprésnek álcázott részvételi performansz és kiállításmegnyitó

A száz éve született Josef Beuys Sweeping Up című, 1972. május 1-jén megtartott performanszának újraértelmezése, elsősorban a helyi lakók bevonását célzó közösségi eseményként, valamint a Margit-negyed szereplőit és Beuys praxisát ötvöző kiállításként.

Fotó: Péterffy István

Időpont

2021. szeptember 27.-28.-29., 16:00-19:00
2021. szep. 30. - okt. 1. 10:00-14:00
Ez a rendezvény sajnos már véget ért.
#performansz #vizuál #Egymástépítők #Együttmozdulók #Margitköz #Várostbelakók

Ismerd meg a Margit-negyedet egy új perspektívából, játszd újra velünk Josef Beuys egykori Sweeping Up című 1972. május 1-jén megtartott performanszát, amiben az alkotó a Karl-Marx Allee-t söpörte fel. Az akció a köztér birtokbavételéről, a munka összetartó, kreatív erejéről szólt akkor, ehhez tesszük hozzá most a közösség kiemelt szerepét a Margit körút revitalizációjában.

Mi most a Margit-negyed lakóit, közösségeit szólítjuk meg, hogy egy szimbolikus közösségi takarításon keresztül vegyük birtokba a köztereket, éljük át az aktív polgári magatartást és ismerjük meg jobban a szomszédság és a köz ügyeit.

A söprés egy kiállítás megnyitójába torkollik ahol hét videó installációt nézhettek meg, amin margit-negyedes szereplők a napjuk lezárásaként kiseprik a munkahelyeiket. Ez egyrészt idézi Beuys rituális söprését, amivel minden napot zárt és utal a művész kreativitást, a “hétköznapi embereket” előtérbe helyező társadalomfilozófiájára. Másrészt érvényesül benne a Margit-negyed közösségi megközelítése is, ahol cél a polgári aktivitás, hogy a program a terület használóiról szóljon, bevonja és értékként mutassa be őket.

Az esemény megnyitója rendhagyó módon egy közösségi uzsonnázás. Hozzatok otthonról pogácsát, szörpöt, de üres kézzel is bátran jöjjetek, a lényeg, hogy együtt legyünk! Ha meg környéki vendéglátó vagy és szívesen csatlakoznál a programhoz, írj nekünk!

 

Takarítás start 11:00 Jurányi (Jurányi utca 1.)

Kiállítás megnyitó és brunch 12:00-tól Margit krt. 27.

NYITVATARTÁS

09.27 – 28-29.          16.00 – 19.00

09.30 – 10.01. 10.00 – 14.00

A program a hatályos járványügyi előírások betartásával látogatható. Az aktuális információkról kérjük tájékozódjon a helyszíneken és a helyszínek weboldalain.

Helyszín

Margit-negyed   1024 Budapest, Margit körút

Margit-negyed

1024 Budapest, Margit körút

Kapcsolódó programok

Szomszédünnep a Csarnoknegyedben

workshop

Szomszédünnep a Csarnoknegyedben
Közösségi workshop
Marco Barotti (IT): Clams

installáció

Marco Barotti (IT): Clams
Hang- és vizuális művészeti installáció
Szabadonbalaton bár – Dunakiadás

performansz

Szabadonbalaton bár – Dunakiadás
ökológiai - művészeti concept bár