20210929

Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

Mészáros Máté: A távolság mechanikája

köztéri részvételi installáció

Mészáros Máté a 2019-ben bemutatott, azonos című táncelőadásának koreográfiáira támaszkodva készítette el annak köztéri és részvételi verzióját, ahol a testek nem performatív képességeik, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük által helyezik képzőművészeti perspektívába a táncot.

Fotó: Balogh Attila

Időpont

2021. szeptember 26. - október 10.
Ez a rendezvény sajnos már véget ért.
#installáció #Együttmozdulók #Margitköz #Várostbelakók

“Lépj a lábnyomaiba!”

“Táncolj duót egy képzeletbeli dobszólóra!”

“Támassz meg valakit a vállánál 90 fokos szögben, mintha egy szakadék peremén állnál!”

Ilyen és ehhez hasonló ötleteket ad Mészáros Máté koreográfus, aki egy könnyed városi sétára hívja az utca járókelőit, igazából bárkit és mindenkit. Az esemény keretén belül táblákat helyez ki az alkotó, amiken tisztán és érthetően szerepelnek a koreográfusi instrukciók. A Margit-negyedben a házak falára kihelyezett grafikák, egymástól kényelmes sétatávolságban fekvő pontokon, házak falára tett képeken találhatók. A feladvány tehát az lenne, hogy új perspektívából nézzünk a városi térre, a passzív nézői pozícióból kvázi aktív előadói szerepbe lépve. Ki mondta, hogy az utca csak arra való, hogy sétáljon az ember?

 Az alkotók – Mészáros Máté koreográfus és Fischer Balázs festőművész – a táblákon látható grafikákkal invitálják az érdeklődőket, hogy újra játsszák az előadást, akár másodmagukkal, barátokkal, családdal csoportban.

Az összesen 9 db tábla pontos helye ezen a térképen található meg. 

Mészáros Máté korábbi azonos című táncelőadását fordította le egy köztéri megmozdulásra. Az eredeti produkcióban a térben elhelyezkedő testek találkozásának a variációit mutatta be. A statikus és dinamikus testek térben való elhelyezése és mozgatása, az összeillő és össze nem illő rendszerek egy térbe zsúfolása, valamint a testek között keletkező távolság vizsgálata állt a középpontban.

További információk:

https://sinarts.org/2021/06/meszaros-mate-a-tavolsag-mechanikaja-piktogram/

www.placcc.hu

Támoagtók: NKA, EMMI

Koreográfia és térkoncepció: Mészáros Máté
Grafika: Fischer Balázs
Az eredeti előadás társalkotói és előadói: Mészáros Máté, Jenna Jalonen, Vadas Zsófia Tamara, Porteleki Áron
Kivitelezés: Uriel Produkció
Producer: SÍN Művészeti Központ

A program a Budapesti Őszi Fesztivál keretében, a PLACCC Fesztivál szervezésében és a Budapest Brand nZrt. közreműködésével valósul meg.

Mészáros Máté a Magyar Táncművészeti Egyetemen szerzett diplomát 1999-ben, ezután a Szegedi Kortárs Balettnél táncolt 3 évig, majd különböző európai társulatoknál fordult meg (CarteBlanche – Norvégia, Lanonima Imperial – Spanyolország, Ultima Vez – Belgium). 2014-ben tért vissza Magyarországra és ugyanebben az évben készítette Hinoki című előadását is, ami a Trafóban debütált. Az ezt követő teljes estés darabját 2018-ban mutatta be szintén a Trafóban United Space of Ambivalence címmel. Több európai tánc- és színházi társulattal dolgozik együtt rendszeresen vendég koreográfusként, valamint tanít, workshopokat tart profi táncosoknak. Koreográfiáira jellemző a magas szintű fizikalitás, a test mint szerkezeti egység használata. 

A program a hatályos járványügyi előírások betartásával látogatható. Az aktuális információkról kérjük tájékozódjon a helyszíneken és a helyszínek weboldalain.

Helyszín

Margit-negyed   1024 Budapest, Margit körút

Margit-negyed

1024 Budapest, Margit körút

Kapcsolódó programok

Táncol a tér is

tánc

Táncol a tér is
Táncművészeti Minifesztivál
Somló Dávid: A világ egyik legnagyobb koreográfiája

film

performansz

workshop

Somló Dávid: A világ egyik legnagyobb koreográfiája
filmvetítés, workshop
Johannes Bellinks (NL): Reverse

performansz

workshop

Johannes Bellinks (NL): Reverse
Dimenzióváltó workshop